De geschiedenis van aluminium

De belangrijkste grondstof voor aluminium profielen komt uit de erts van bauxiet. De geschiedenis van aluminium vindt zijn oorsprong in Frankrijk. In 1821 werd daar in Les Baux voor het eerst bauxiet gevonden. Het heeft de naam te danken aan de plek waar het gevonden is.

Zuiver aluminium maken was in die tijd zeer duur en daardoor werden er geen grote hoeveelheden gemaakt. Het winproces van aluminium was kostbaar omdat het in pure vorm niet in de natuur voorkomt, maar altijd in verbinding met andere stoffen. Pas rond 1889 vonden de Amerikaan Charles Hall en de Fransman Paul Héroult een kosteneffectieve manier voor de winning van aluminium. Apart van elkaar, maar toch tegelijkertijd wisten ze een vergelijkbare manier te vinden om zo goedkoop mogelijk aluminium te winnen. Deze manier van aluminiumwinning wordt het Hall-Heroult-proces genoemd.

Sindsdien zijn aluminium profielen en platen niet weg te denken uit het dagelijks leven. Het wordt gebruikt in de verpakkingsindustrie, carrosseriebouw, luchtvaart, bouw, transport enzovoorts. De impact van aluminium is vandaag de dag nog steeds duidelijk aanwezig. Een groot plus punt van aluminiumprofielen is ook dat het honderd procent recyclebaar is.